Wat is en doet een arbodienst?

Als werkgever kom je een keer in aanraking met een arbodienst. Maar wat is een arbodienst nou eigenlijk en wat doen ze zoal? We leggen het je uit.

Wat is een arbodienst?

Een arbodienst is een organisatie die jou als werkgever helpt bij het zorgen voor een veilige en gezonde werkomstandigheden voor jouw werknemers. Ze zijn gespecialiseerd in arbeidsomstandigheden en gezondheid op de werkvloer. Arbodiensten werken samen met bedrijven om ervoor te zorgen dat jouw werknemers goed kunnen werken zonder risico’s voor hun gezondheid.

Wat doet een arbodienst?

Een arbodienst voert verschillende taken uit die belangrijk zijn voor jou als werkgever:

1. Risico’s begrijpen en voorkomen

Arbodiensten helpen je bij het herkennen van mogelijke risico’s op de werkvloer, zoals ongevallen en gezondheidsproblemen. Daarbij geven ze advies over hoe je deze risico’s kunt verminderen.

2. Hulp bij verzuim

Als een werknemer ziek wordt of een gezondheidsprobleem heeft, staan arbodiensten klaar om te helpen. Ze maken plannen om de werknemer terug te laten keren naar het werk (re-integratie) en regelen medische zorg.

3. Regels en wetten volgen

Arbodiensten zorgen ervoor dat jouw bedrijf voldoet aan de regels en wetten die te maken hebben met veiligheid op het werk. Dit is belangrijk om problemen te voorkomen.

4. Adviseren en opleiden

Ze bieden advies en training aan jou en jouw werknemers over hoe je veilig kunt werken. Dit zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is van mogelijke risico’s (en hoe je deze vermijdt).

5. Ondersteuning bij gezondheid

Arbodiensten bieden diensten zoals gezondheidscontroles en medische keuringen om de gezondheid van jouw werknemers te bevorderen.

Waarom zijn arbodiensten belangrijk?

Voor werkgevers zijn arbodiensten belangrijk omdat ze helpen om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren. Dit heeft voordelen voor jou als werkgever:

  • Met de hulp van een arbodienst wordt het makkelijker om te voldoen aan ingewikkelde wetten. Daarmee voorkom je juridische problemen.
  • Doordat een arbodienst werknemers helpt bij gezondheidsproblemen, wordt verzuim verminderd.
  • Een veilige omgeving zorgt voor tevreden werknemers en een hogere productiviteit.
  • Met een arbodienst samen te werken, laat je zien dat je geeft om jouw werknemers, wat jouw bedrijfsreputatie versterkt.

ArboNext als jouw arbodienst

Heb je meer vragen over arbodiensten of wil je meer weten over de diensten die ArboNext biedt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan altijd klaar om je te helpen!