Actualiteiten Sociale zaken en Werkgelegenheid 2023
In 2023 veranderen er een aantal regels op het gebied van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hieronder lees je er een aantal die relevant zijn voor werkgevers.
In 2023 veranderen er een aantal regels op het gebied van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hieronder lees je er een aantal die relevant zijn voor werkgevers.
Vooral in deze tijd van schaarste op de arbeidsmarkt en hoge verzuimcijfers is het belangrijk om als werkgever en werknemer extra aandacht te besteden aan mentale en fysieke gezondheid. Hoe pak je dit aan?
De arbeidsdeskundige is inmiddels langs geweest op de werkplek en heeft geadviseerd een traject 2e spoor op te starten of om een tweesporenbeleid te volgen. In dit artikel leggen we uit wat het 2e spoor is, waarom het nodig is en wat het tweesporenbeleid betekent.
Misschien heb je eerder al gehoord van een arbeidsdeskundig onderzoek, of heb je vaag begrepen dat er iemand komt onderzoeken of je werk passend is. Je kan je afvragen: hoe kan iemand anders, die niet bij ons werkt, beoordelen of mijn werk bij mij of bij mijn werknemer past? En waarom is dit nodig? In dit artikel leggen we uit wat het arbeidsdeskundig onderzoek inhoudt en waarom het nodig is.
Eén op de vijf werknemers ervaart psychische klachten. Dat is twintig procent van je werknemers. Ondanks dat dit dus best veel mensen zijn, blijft het een lastig gespreksonderwerp voor werkgevers. Je mag bijvoorbeeld geen privacy gevoelige informatie opvragen, maar je merkt wel dat iets niet helemaal goed verloopt bij een werknemer. Het komt ook vaak voor dat deze werknemers zich ziek melden.
Het verlies van een dierbare is altijd een zeer ingrijpende gebeurtenis die niet na een week van rouw is afgesloten. Door de combinatie van rouw en werk, is er een grotere kans op een burn-out. Waar voor iedereen het werk ‘gewoon’ is doorgegaan, staat de wereld van de rouwende werknemer stil. Zeker bij het verlies van een partner of kind, waarbij het leven ingrijpend verandert. Als er binnen een organisatie goed met deze situatie wordt omgegaan, verloopt het rouwproces beter en voorkom je wellicht (langere) uitval. Maar hoe ga je hier als werkgever mee om?
Het komt met regelmaat voor dat we werkgevers spreken die niet op de hoogte zijn van de aanwezigheid van een no-risk polis bij (nieuwe) werknemers. Hierdoor loop je als werkgever geld mis. In dit artikel zullen we uitleggen wat de no-risk polis inhoudt en geven we advies wat je kan doen als je werknemer een no-risk polis heeft.
Middelgrote en grote werkgevers ontvangen ieder jaar de Whk-beschikking van de Belastingdienst. Op deze beschikking kun je zien welke uitkeringen het UWV doorberekent aan je bedrijf en welke premies volgend jaar gaan gelden. In de praktijk blijkt dat de WHK-beschikking onjuistheden kan bevatten, dit kan betekenen dat je te veel premie betaalt.
Het is vitaliteitsweek! Dit betekent dat we deze week extra aandacht geven aan vitaliteit. Dit is je algemene mentale en fysieke gezondheid. Vitaliteit spreekt niet voor zich. Het is voor veel mensen namelijk moeilijk om gezond en energiek te blijven. De gevolgen van de pandemie zijn bijvoorbeeld nog aanwezig. Maar ook economische veranderingen brengen moeilijkheden mee. Zorg jij ervoor dat je werknemers in deze veranderlijke tijden vitaal blijven?
De bedrijfsarts is op de hoogte van de actuele behandelmogelijkheden, heeft verstand van sociale wet- en regelgeving en kan het krachtenspel in organisaties doorgronden. De bedrijfsarts beoordeelt de mogelijkheden en beperkingen die een werknemer ervaart in relatie tot het arbeid.