Als werkgever wil je een veilige en gezonde werkplek bieden aan je medewerkers. Een van de belangrijkste hulpmiddelen hiervoor is de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). In deze blog leggen we uit wat een RI&E is, waarom het belangrijk is en hoe je ermee aan de slag kunt.
Wat is een RI&E?
Een RI&E staat voor Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. Het is een verplicht onderzoek waarbij je de risico’s op de werkvloer in kaart brengt. Je kijkt naar mogelijke gevaren voor de veiligheid en gezondheid van je medewerkers. En onderzoekt hoe groot deze risico’s zijn. Als je weet wat de risico’s zijn kun je aan de slag met oplossingen om de risico’s te verkleinen of weg te nemen. Het doel van een RI&E is zo min mogelijk verzuim, gezondheidsklachten en ongevallen.
Waarom is een RI&E belangrijk?
Een RI&E is belangrijk omdat het je helpt om een veilige werkomgeving te creëren voor je werknemers. Hier zijn enkele redenen waarom een RI&E essentieel is:
- Door risico’s in kaart te brengen en aan te pakken, voorkom je ongelukken en gezondheidsproblemen.
- Als werkgever ben je wettelijk verplicht om een RI&E uit te voeren en bij te houden. Heb je geen RI&E? Dan kan dit leiden tot boetes en juridische problemen.
- Het voorkomen van ongevallen en ziekteverzuim bespaart je kosten op de lange termijn.
- Door te laten zien dat je om de veiligheid en gezondheid van je medewerkers geeft, verhoog je hun vertrouwen en betrokkenheid.
Een RI&E helpt je besparen op verzuim
Hoe maak je een RI&E?
Je kunt een RI&E zelf maken met een hulpmiddel of zonder hulpmiddel. Maar je kunt een RI&E ook door een professional (bijvoorbeeld een arbodienst) laten maken.
Zelf een RI&E maken zonder hulpmiddel
Hieronder lees je stap voor stap wat je moet doen voor een RI&E.
- Breng alle mogelijke risico’s op de werkplek in kaart. Denk aan gevaarlijke machines, slechte werkhoudingen, of stressfactoren. Betrek je medewerkers hierbij. Zij weten vaak het beste waar de knelpunten zitten. Heb je een preventiemedewerker? (verplicht vanaf 25 werknemers) dan kun je die ook een actieve rol geven.
- Beoordeel hoe groot de risico’s zijn en welke gevolgen ze kunnen hebben. Prioriteer de risico’s op basis van de ernst en de kans dat ze zich voordoen.
- Maak een plan om de risico’s aan te pakken. Dit kan variëren van het aanpassen van werkplekken tot het geven van trainingen aan medewerkers. Stel duidelijke doelen en tijdlijnen op voor het uitvoeren van de maatregelen.
- Laat je RI&E toetsen door een gecertificeerde arbodienst of arbodeskundige. Soms moet je daarna nog iets aanpassen. Als je een bedrijf hebt met minder dan 25 medewerkers, hoef je soms helemaal niet te toetsen.
- Bespreek de RI&E met je medewerkers. Heb je een preventiemedewerker? Betrek deze dan ook actief bij deze stap.
- Voer de geplande maatregelen uit en zorg dat iedereen zich eraan houdt.
- Evalueer regelmatig of de maatregelen effectief zijn en pas ze zo nodig aan.
Zelf een RI&E maken met hulpmiddel
Er zijn verschillende hulpmiddelen die het zelf maken van een RI&E een stuk makkelijker voor je maken.
- Tip: begin met het invullen van de RI&E routeplanner. Deze is gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Met het invullen van een aantal vragen zetten zij alle RI&E-opties voor je op een rij.
- Als je brancheorganisatie een RI&E-instrument heeft, kun je dat gebruiken. Met de routeplanner van hierboven kun je ontdekken of jouw brancheorganisatie een RI&E-instrument heeft. Voordeel hiervan is dat een RI&E die gemaakt is met een brancheorganisatie instrument niet meer getoetst hoeft te worden.
- Geen RI&E-instrument van jouw brancheorganisatie beschikbaar? Dan heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid andere algemene RI&E instrumenten ontwikkeld.
Een RI&E laten maken door een professional
Er zijn veel organisaties die hulp bij een RI&E aanbieden. Dit kan heel handig zijn. Hier zijn wel altijd kosten aan verbonden. Bij ArboNext kunnen we ook een RI&E voor je opstellen. Lees hier meer over onze dienstverlening RI&E.
Veiligheid en gezondheid waarborgen
Een RI&E is een belangrijk hulpmiddel om de veiligheid en gezondheid op de werkvloer te waarborgen. Het helpt je om risico’s te herkennen en aan te pakken. Uiteindelijk levert dat een veilige en gezonde werkomgeving op. Daarnaast voorkom je boetes en verhoog je de tevredenheid en productiviteit van je medewerkers.
Bij ArboNext staan we klaar om je te helpen met het uitvoeren van een RI&E. Neem contact met ons op via 085 – 10 57 600 of mail naar relatiebeheer@arbonext.nl.