Het preventief spreekuur helpt werknemers

Vanwege de coronacrisis ervaren meer werknemers zowel fysieke als mentale gezondheidsklachten. Het is dan ook niet gek dat er steeds meer aandacht komt voor het mentale welzijn van werknemers. Een mooi initiatief is bijvoorbeeld de week van werkstress. Dit heeft als doel om werkgevers en werknemers bewust te maken van het belang van het vergroten van mentale kracht.

Wat is een preventief spreekuur?

Gezondheidsklachten bij werknemers zijn helaas niet te tegen te houden, maar kunnen wel verminderd worden. Het op tijd signaleren en reageren is daarvoor een belangrijke voorwaarde. Het preventief spreekuur kan hierbij een uitkomst bieden. Dit spreekuur biedt de werknemer de mogelijkheid om een afspraak te maken met de bedrijfsarts. Dit kan zonder een ziekmelding bij werkgever. Het spreekuur wordt ingezet om een verzuimmelding te voorkomen. 

Wat wordt er besproken tijdens een preventief spreekuur?

In het preventieve spreekuur krijgt een werknemer advies over hoe deze met bepaalde gezondheid en werk gerelateerde situaties kan omgaan. Werknemers krijgen de mogelijkheid om in vertrouwen vragen te stellen en advies te vragen aan een deskundige van de arbodienst. Denk hierbij aan vragen over klachten die te maken hebben met de uitvoering van werkzaamheden. Soms vinden werknemers het alleen al fijn om gehoord te worden.
In veel gevallen worden werknemers met praktisch toepasbare adviezen al een heel eind op weg geholpen en wordt daarmee verzuim verminderd. Een win-win situatie!

Hoe vraag ik een preventief spreekuur aan?

Werknemers hebben het recht om een afspraak te maken voor een preventief spreekuur. Hiervoor kunnen zij een afspraak maken bij de verzuimcoach van ArboNext. Voor de werknemer zijn hier verder geen kosten aan verbonden. Voor werkgevers is in veel gevallen het preventief spreekuur onderdeel van het arbodienstpakket dat zij afsluiten via de verzuimverzekeraar.

Schakel hulp in van ArboNext

Lees hier meer over het preventief spreekuur van ArboNext. Wil je als werkgever meer informatie over het preventief spreekuur? Neem dan contact op met ArboNext via info@arbonext.nl of bel 085 – 10 57 610.