Preventief Medisch Onderzoek

Inzicht in de gezondheid van je werknemers

Waar krijgen jouw medewerkers energie of juist stress van? Met een Preventief Medisch Onderzoek (PMO), uitgevoerd door ArboNext, krijgen jij én je werknemers daar inzicht in. Zo kan jij verzuimrisico’s sneller signaleren en aanpakken. Met als ultieme doel: 

 • Fittere medewerkers 
 • Grotere inzetbaarheid 
 • Lager ziekteverzuim 
 • Meer productiviteit  

Wat houdt een Preventief Medisch Onderzoek bij ArboNext in? 

Een PMO geeft inzicht in de fysieke en mentale gezondheid van werknemers. Hiermee krijg je inzicht in de gezondheidsrisico’s van je werknemer en je bedrijf. Met deze inzichten kan je gerichte acties ondernemen om de gezondheid te verbeteren en verzuim te voorkomen of verminderen. Uiteindelijk bespaart dit kosten en verhoogt dit de productiviteit en kwaliteit van je werknemers. 

Hoe werkt een PMO? 

Een PMO bestaat uit drie onderdelen: 

 1. De online vragenlijst gaat over op de fysieke en mentale gezondheid, leefstijl en werkbeleving van je werknemers. De vragen komen voor uit de risico’s die naar voren komen uit de RI&E van je bedrijf. 
 2. Het fysieke onderzoek bestaat uit verschillende metingen en testen. Denk hierbij aan het meten van bloeddruk, BMI, gehoor, zicht, stress en cholesterol. Een gecertificeerde professional voert het onderzoek uit, op een locatie bij je in de buurt. 
 3. In het persoonlijk advies wordt het individueel rapport getoond en krijgt de werknemer een gesprek met de verzuimcoach. Uit de resultaten van het onderzoek, staat in het rapport tips en adviezen om de gezondheid en vitaliteit te verbeteren. In het gesprek kan de werknemer vragen stellen, feedback geven en eventuele vervolgstappen bespreken. 

Wie heeft recht op een Preventief Medisch Onderzoek? 

Elke werknemer die dit graag wil, mag hieraan deelnemen. Een PMO is dus bedoeld voor alle werkenden, met of zonder klachten, lichamelijk zwaar of licht werk. 

Wat is het verschil met PAGO en een medische keuring? 

Er komen vaak verschillende termen voorbij als het over de onderzoeken gaat naar gezondheid en het welzijn van werknemers. Maar wat is nu precies het verschil tussen een PMO, PAGO en een Medische keuring?

PMO PAGO Medische keuring
Preventief Medisch Onderzoek Periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek
 • Uitgebreider dan een PAGO;
 • Werknemer is niet verplicht om eraan deel te nemen;
 • Onderzoekt de algemene gezondheid van werknemers (leefstijl- en psychosociale factoren).
 • Is alleen gericht op gezondheidsrisico’s die ontstaan door het werk; 
 • Het spoort deze risico’s of klachten op;
 • Het kan zowel op individueel niveau als organisatie niveau worden uitgevoerd.
 • Een keuringsarts beoordeelt of een werknemer gezond genoeg is om het werk uit te voeren.
 • Het onderzoekt of een werknemer in bepaalde branches mag werken;

Stel de gezondheid van je werknemers voorop. Regel nu een PMO! 

Benieuwd naar het uitvoeren van een PMO binnen jouw bedrijf? Neem dan contact op Dénise Jansen, onze relatiebeheerder, via 085 – 10 57 610. Je kunt ook dit formulier invullen. Dénise neemt zo snel mogelijk contact met je op.