Het belang van een vertrouwenspersoon

De recente geluiden in de media laten zien dat ongewenst en seksueel overschrijdend gedrag soms lang onder de radar kan blijven. Als werkgever wil je natuurlijk graag voorkomen dat werknemers zich onveilig voelen. Een vertrouwenspersoon kan een belangrijke rol hierin spelen. In dit artikel wordt uitgelegd wat een vertrouwenspersoon is en welke vertrouwenspersoon-opties ArboNext aanbiedt.

Wat is een vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenspersoon is iemand waar een werknemer naartoe kan wanneer hij of zij problemen ervaart op werk. Deze problemen kunnen uiteenlopen van het ervaren van seksuele intimidatie tot het ervaren van discriminatie. Een vertrouwenspersoon is opgeleid om op de juiste manier met zulke gevoelige zaken om te gaan. Door iemand te hebben waar werknemers terecht kunnen met problemen, creëer je een fijnere werkomgeving voor jouw werknemers. Wil je meer lezen over het belang van een vertrouwenspersoon? Klik dan hier.

Welke opties biedt ArboNext aan voor het inzetten van vertrouwenspersonen?

Wij kunnen werkgevers ondersteunen bij de inzet van vertrouwenspersonen. Er zijn drie opties waar je tussen kunt kiezen:

  1. Incidentele externe vertrouwenspersonen: Externe vertrouwenspersonen worden ingezet in jouw organisatie wanneer dit nodig is. Je krijgt geen vast vertrouwenspersoon.
  2. Medium vaste en externe vertrouwenspersonen: Een vast extern vertrouwenspersoon zal werkzaam zijn in jouw organisatie. De directie en het management krijgen daarnaast de optie om vier uur per jaar advies te ontvangen van de externe vertrouwenspersoon. De inhoud van deze vier uur kan in overleg met de vaste vertrouwenspersoon ingevuld worden.
  3. Coördinerende externe vertrouwenspersonen: Een coördinerend extern vertrouwenspersoon bespreekt met jou als werkgever, jouw wensen en voorkeuren om een abonnement samen te stellen. Jij bepaalt dus hoe vaak een vertrouwenspersoon aanwezig is in jouw organisatie.

Schakel hulp in van ArboNext

Voor meer informatie over deze opties, kan je contact opnemen met je vaste verzuimcoach via 085 10 57 610 of via verzuimcoach@arbonext.nl