Hoe ziet een gemiddeld verzuimtraject tot 104 weken eruit?
Een verzuimtraject van 104 weken kan ingewikkeld lijken. Maar het is eigenlijk een stap-voor-stap proces dat helpt om werknemers weer aan het werk te krijgen. In deze blog vertellen we hoe een gemiddeld verzuimtraject eruitziet en wat je kunt verwachten als werkgever of werknemer.
Fase 1: ziekmelding en plan van aanpak
Het begint wanneer een werknemer zich ziek meldt bij de werkgever. Samen stellen jullie een plan van aanpak. Hierin staat hoe een werknemer denkt weer aan het werk te kunnen. Bijvoorbeeld met een paar uurtjes per week en andere werkzaamheden. Elke paar weken kijk je als werkgever samen met de werknemer hoe het gaat en of het plan aangepast moet worden.
Fase 2: actief zoeken naar oplossingen
Als werkgever is het jouw taak om te kijken hoe je de werknemer kunt helpen weer aan de slag te gaan. Misschien kun je de werkomgeving aanpassen of is er ander werk binnen het bedrijf dat de werknemer kan doen.
Voorbeeld: Een administratief medewerker kan niet lang zitten door rugklachten. Een verstelbaar bureau of een andere functie binnen het bedrijf, waarbij de medewerker meer kan bewegen, kan een oplossing zijn.
Fase 3: blijven evalueren
Evalueer regelmatig de voortgang en het effect van de maatregelen. Werkt iets niet? Dan is het tijd om het plan bij te stellen. Het doel is altijd om samen de beste oplossing te vinden voor een succesvolle terugkeer naar werk.
Fase 4: de WIA-aanvraag begeleiden
Als je werknemer na 104 weken nog niet kan werken, dan kan hij of zij een WIA-uitkering aanvragen. Als werkgever speel je een ondersteunende rol in dit proces. Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de procedure bij UWV.
Ontdek hoe je verzuim kunt voorkomen
Wanneer gebeurt wat in een verzuimtraject?
Een overzicht van alle stappen die worden gevolgd bij een gemiddeld verzuimtraject. Let op: elke verzuimmelding verloopt anders. Dus het uiteindelijke stappenplan kan er voor jou en je werknemer iets anders uitzien.
- Week 6: Gesprek met de verzuimcoach om de beperkingen in beeld te brengen (probleemanalyse).
- Week 8: Plan van Aanpak wordt door werkgever en werknemer ingevuld
- Week 8 – 42:
- Vervolgconsult – elke 4 tot 6 weken
- Werkgever en werknemer onderhouden regelmatig contact
- Week 42: werkgever doet ziekmelding bij UWV
- Week 42 – 51:
- Arbeidsdeskundig onderzoek
- Start 2e spoor traject
- Week 52: Eerste jaar evaluatie, ingevuld door werkgever en werknemer
- Week 88:
- Actueel oordeel wordt opgemaakt door de bedrijfsarts
- Eindevaluatie werkgever en werknemer
- Samenstellen re-integratieverslag door werkgever en werknemer
- Week 91: WIA aanvraag – ingediend door werknemer
- Week 104: WIA-beoordeling, controle beschikking UWV
Ontzorgverzekering
Het kan een behoorlijke uitdaging zijn om een verzuimtraject goed te begeleiden. De Verzuim Ontzorgverzekering van Nedasco kan dan uitkomst bieden. De naam zegt het eigenlijk al, met een Ontzorgverzekering word je bij elke nieuwe ziekmelding ontzorgd. Oftewel van A-Z begeleid door een casemanager van Be Suitable. Lees hier meer.
Vraag over je verzuimtraject?
Hopelijk heb je een goed beeld gekregen van een gemiddeld verzuimtraject. Heb je toch nog vragen over je verzuimtraject? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.