Hoe pak je een frequent verzuimgesprek aan?

Het ziekteverzuim onder werknemers blijft een aandachtspunt. In 2024 is dit percentage verder gestegen, wat een groot effect heeft op de bedrijfsvoering. Heb je te maken met een werknemer die vaak verzuimt? Dan is het belangrijk om het gesprek aan te gaan. In dit artikel geven we tips voor een effectief frequent verzuimgesprek.

Waarom een verzuimgesprek belangrijk is

Wist je dat een Nederlander zich gemiddeld één keer per jaar ziek meldt? Bij drie of meer ziekmeldingen in een jaar, of twee of meer in een halfjaar, spreek je al van frequent verzuim. Hoe vaker en korter een werknemer zich ziekmeldt, hoe groter de kans op langdurig verzuim. Door een goed gesprek te voeren, kun je verzuim binnen je bedrijf verminderen én voorkomen.

Belangrijke uitgangspunten voor een frequent verzuimgesprek

Een frequent verzuimgesprek vraagt om een zorgvuldige aanpak. Houd rekening met de volgende uitgangspunten om het gesprek soepel te laten verlopen:

  • Creëer een open sfeer: Geef de werknemer niet het gevoel dat hij of zij op het matje wordt geroepen. Start met een positieve houding.
  • Breng de feiten in kaart: Geef aan dat het aantal ziekmeldingen boven het gemiddelde ligt.
  • Bied ondersteuning: Vraag of er iets is wat jij als werkgever kunt doen om het verzuim te verminderen, zoals het verlagen van werkdruk of het aanpassen van de werkomstandigheden.
  • Toon waardering: Laat de werknemer weten dat hij of zij waardevol is voor het bedrijf en dat jullie samen het verzuim willen aanpakken.

Checklist voor een effectief verzuimgesprek

Om inzicht te krijgen in de oorzaak van het verzuim, kun je de volgende vragen stellen:

  • Houdt het verzuim verband met het werk?
  • Welke werkgerelateerde factoren spelen mogelijk een rol? Denk aan werkhouding, omgeving, werkinhoud of werksfeer.
  • Wat heeft de werknemer zelf gedaan om het verzuim te verminderen?
  • Hoe kun jij als werkgever bijdragen aan het voorkomen van verzuim?
  • Hoe is het werkplezier en wat kan er verbeterd worden?
  • Welke vervolgafspraken kunnen jullie samen maken?

Actie na het gesprek

Leg na afloop van het gesprek de gemaakte afspraken vast. Zorg voor een concreet tijdplan en plan evaluatiemomenten in om de voortgang te bespreken.

Training Frequent Verzuimgesprek

Wil je meer weten over hoe je een effectief verzuimgesprek voert? Bij ArboNext bieden we een uitgebreide training “Frequent Verzuimgesprek” aan. Hier leer je hoe je op een professionele en doeltreffende manier met verzuim omgaat. Lees hier meer.

Vragen?

ArboNext helpt jou graag met een plan van aanpak voor (frequent) verzuim. Neem contact op met je vaste re-integratieadviseur via 085 10 57 600 of  re-integratieadviseur@arbonext.nl.