Je werknemer heeft een kind verloren: hoe ga je er als werkgever mee om?

Van 9 tot en met 15 oktober is het de week van “Baby Loss Awareness Week”. Tijdens deze week wordt er aandacht gevraagd voor het verlies van kindjes die (vroeg) tijdens de zwangerschap, tijdens de geboorte of kort na de geboorte overleden zijn.

Hoe vaak komt het voor?

Eén op de vier vrouwen krijgt te maken met pril verlies in de zwangerschap. In 2021 werden 554 kindjes stil geboren na een zwangerschap van 24 weken of meer. En in hetzelfde jaar zijn er 295 kindjes overleden binnen 28 dagen na de geboorte.

Hoe ga je als werkgever om met deze gebeurtenis?

Ook jij kan werknemers hebben die te maken hebben (gehad) met het verlies van hun kind. De twee vragen die je als werkgever mogelijk hebt zijn dan:

  1. Hoe kan ik mijn werknemer hierin ondersteunen?
  2. Wanneer kan mijn werknemer aan het werk?

Je kan je werknemer het beste ondersteunen door:

  • Begrip op de werkvloer te creëren voor de werknemer wanneer hij/zij weer aan het werk gaat;
  • Niet stil blijven over het verlies; maak juist ruimte om er over te praten
  • Geen druk op werknemer te leggen;
  • Niet bepalen wat goed kan zijn voor een werknemer;
    • Geen stapel werk klaarleggen omdat je denkt dat werknemer dan afleiding heeft;
  • Ruimte geven om verdriet te voelen en te delen;
  • Passend werk aanbieden: dit is maatwerk

Je werknemer kan weer aan het werk als… 

Het is per werknemer afhankelijk wanneer hij/zij aan het werk gaat. Dit hangt er voornamelijk mee samen hoe deze ouder de periode na het verlies is doorgekomen. Maar ook van het soort werk. En hoe de werknemer wordt opgevangen door de werkgever en collega’s.

Welke verlofrechten heeft een rouwende werknemer?

Een moeder heeft bij een bevalling vanaf 24 weken zwangerschap, recht op 16 weken zwangerschaps-/bevallingsverlof. Dit type verlof valt onder een vangnet van UWV. Bevalt een vrouw eerder dan 24 weken zwangerschap en kan zij niet werken? Dan is er geen vangnet voor dit verzuim.

Er zijn ook verlofsoorten zoals het calamiteitenverlof en bijzonder verlof welke ingezet kunnen worden. Bijzonder verlof is niet wettelijk bepaald. Dus moeten jij en je werknemer daar invulling aan geven.

Schakel hulp in van ArboNext

Omdat elke situatie anders is en maatwerk vereist, kan de verzuimcoach/bedrijfsarts jou en je werknemer goed begeleiden in de terugkeer naar het werk. Daarnaast kan je re-integratieadviseur van ArboNext je adviseren in de mogelijkheden over verlof. Wil je contact met de verzuimcoach en/of de re-integratieadviseur? Bel dan naar +31 85 105 7600 of vul dit contactformulier in. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.