Even voorstellen... Astrid Zuiderduin

Hoi, ik ben Astrid Zuiderduin en ik ben sinds 1 november 2023 re-integratieadviseur bij ArboNext.

Wanneer kom je mij tegen?

Ik ondersteun werkgever én werknemer bij allerlei uitdagingen tijdens en na verzuim van jezelf of van je medewerker. In de perfecte wereld hield ik me vooral bezig met het voorkomen dat medewerkers ziek uitvallen. Maar we weten allemaal dat de wereld niet zo werkt. Daarom bestaat een groot deel van mijn werk uit het begeleiden van het re-integratieproces, waarbij ik als “procesbewaker” optreed, zorg dat alle partijen op de hoogte zijn van de wetten, regels, verplichtingen en mogelijkheden. En dat er zo min mogelijk miscommunicatie ontstaat tussen alle partijen tijdens een verzuimsituatie. Zodat we samen werken aan grip op morgen.

Begonnen in de marketing

Ik ben ooit een opleiding communicatiewetenschap gaan doen om er achter te komen hoe het toch kon dat mijn boodschap (die ik volgens mij super helder kon overbrengen) tóch anders over kwam bij de ontvanger (spoiler: daar zijn te veel redenen voor om in dit stukje op te noemen). Vanuit die opleiding ben ik in de marketing gaan werken: een werkomgeving van snel geld, maar uiteindelijk vond ik in die werkomgeving niet de open, eerlijke en transparante communicatie waar ik waarde aan hecht. Ik heb als marketing/communicatiemanager gewerkt in de retail, de culturele sector en de financiële sector.

Verschillende andere functies

Vanuit een vrijwillige functie in een dierenasiel ben ik uiteindelijk in de rol van Vrijwilligerscoördinator terecht gekomen waarin ik werkte met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hiermee bedoel ik mensen die langdurig (of soms nog nooit) hebben kunnen werken door allerlei omstandigheden. Na deze functie heb ik in verschillende uitvoerende en managende rollen mij nog veel bezig gehouden met verzuim en re-integratie, vooral vanuit de vraag: hoe kom ik weer op een punt dat ik me beter ga voelen, zowel privé als in mijn werk?

Mijn persoonlijke overtuiging is dat ik geloof dat je geen invloed hebt op wat je in je leven overkomt, maar dat je wél invloed hebt op hoe je met die gebeurtenissen omgaat en hoe je vervolgens weer richting aan je leven kan geven.

Persoonlijke ontwikkeling

Heb je mijn persoonlijke overtuiging hierboven gelezen? Die is ontstaan door schade en schande / door heel veel levenservaring / door een rugzakje / of verzin hier zelf een andere dooddoener. Mijn man heeft een IVA-uitkering, doordat hij chronisch progressief ziek is geworden in 2021. Doordat ik mijzelf probeerde op te splitsen in mijn rollen als moeder (van inmiddels 2 kinderen), als partner, als mantelzorger en ik ook nog een goede medewerker wilde zijn voor mijn werkgever viel ik uiteindelijk in 2022 zelf gedeeltelijk uit bij mijn vorige werkgever.

Denken in oplossingen

De periode die ik hierboven omschrijf klinkt heel naar, en dat was (en is) het soms ook – maar ik heb in deze periode ook zeker geleerd op oplossingsgericht met mijn leven om te gaan. Denken in oplossingen en mogelijkheden en niet in problemen en obstakels. Mijn man en ik zijn nog relatief jong. We hebben jonge kinderen en willen nog heel veel. Ook al kan lang niet alles, er kan ook heel veel wel. Zo lang we maar goed voor onszelf en ons gezin zorgen.

Hoe houd ik mezelf fit?

Gezondheid is meer dan alleen maar sporten. Ik kreeg van een arbo arts het goede advies om mij voor mijn gezondheid vooral te focussen op Bewegen, Ontspannen en Sociale activiteiten. Daarnaast besef ik me maar al te goed dat tijd samen een kostbaar ding is. Dus in mijn vrije tijd leg ik bewust mijn telefoon weg, ga ik graag mee klimmen en klauteren in de speeltuin met onze kinderen, ga ik wandelen in het bos, zwemmen, naar de dierentuin, plan ik een wellnessdagje, maar wil ik vooral samen met mijn gezin herinneringen maken. Ik stel mezelf regelmatig de vraag: wat heb ik nu nodig en wat kan ik doen om dat te realiseren? En in plaats van alleen maar dromen en plannen maken zorg ik dat ik dat ook doe. Energie in jezelf steken is nodig en absoluut de moeite waard.